tisdag, maj 01, 2012

LIMA - Huvudstaden


Nu har det redan hunnit bli maj och jag ligger fruktansvärt efter i bloggandet. All text skrev jag medan vi var där så för att hoppa tillbaka ca tre veckor i tiden så har vi precis lämnat riverrafting i Lunahuana och ska bege oss till Lima:

Samma dag åkte vi vidare till Lima, Perus huvudstad, och kom fram nångång på eftermiddagen. Då det inte riktigt går att köra samma hostal-letar-metod som i småbyar (alltså vi går omkring med ryggsäckar och allt och frågar oss runt) så tog vi helt enkelt en taxi till första bästa och hoppades på att de hade en bra deal. Lite dyrare men jättefint! Kök, wifi och vi bodde på takterassen – det var ganska nice. Då det redan var kväll så begav vi oss ut för att äta något. Vi märkte nu att område vi hamnat i, Miraflores, var hur lyxigt som helst! Allt var kliniskt rent, skyskrapor, fina restauranger, dyra bilar och folk på gatan var alla affärsklädda. Vi var sugna på sushi så vi tog försa bästa sushiställe. Borden var nedsänkta i golvet, vi hade ett vattenfall bakom ryggen på oss och maten var sååå gooood!! Riktig soya den här gången! När vi tidigare letat menyer på ca 12kr/st lyxade vi till det och åt för ca 120 kr – och det är mycket här! Men det var det värt! Längtar tillbaka... Efter det gick vi och handlade och mataffären – jag har alldrig sett en så fin och lyxig mataffär. Vi kände oss lite malplacerade där utan klackskor och fixat hår. Vi passade på och köpte lite riktig choklad(!) och annat vi behövde, men inte illa att bo i lyxområde!

Väggmålning utanför hostalet

Första dagen i Lima gick åt till att sitta och vänta på en privatklinik för vi Marcos behövde kolla lite saker sedan det förra sjukhusbesöket. Det tog hela dagen! Så för att åtminstone göra nånting så åkte vi in till en stor park de har mitt i stan med massa fontäner. Tydligen har de shower varje kväll så lagom till att det blev mörkt gick vi in i parken. Och det var helt otroligt! 


De hade säkert upp tipp 15 olika fontäner som i nattmörkret lystes upp i olika färger och mönster. Allt i från små strålar som ändrade form och riktning och skiftade i olika färger till jättekomplex som sprutade raka strålar eller bara dimma... det går inte att förklara! 



Det var så vackert! Själva showen sen...haha, wow, vi försökte filma men sen tog batterierna slut. Men tänk er en vägg av fontäner på en sträcka lång som en hel gata och bakom hade de en projektor som lyste upp mönster poch bilder genom vattnet så det blev som i 3D. Jag har aldirg sett nåt sånt förrut men det var helt otroligt!

Dagen efter åkte vi in till el Museo de la Nacion som var hur stort och pampigt som helst. Det visade sig att det inte bara var vårt område som var så fint utan det mesta av centrala Lima (det märks var pengarna hamnar). Museet var jättefint och hade krukor i alla dess former, Inka-guldkronor och bra överblickar över hur stort Inkariket faktiskt var.


 Allt var otroligt fint och tidsmäsigt och areamässigt är det nästan att jämföra med Romarriket! Vi hade kunnat stanna kvar där hela dagen men magarna blev hungriga så vi begav oss iväg mot stan och satte oss på ett vegetariskt ställe. Resten av dagen gick vi runt i centrum, shoppade lite och avslutade med att gå på bio :D Vi såg John Carter dubbat på spanska i öronbedövande dån och vi förstod väl mer eller mindre :P

Tredje dagen ville vi köra glidflygning som Marcos hade läst om så vi ringde till företaget och hörde oss för.  Typiskt för oss hade det just denna morgon kommit in dimma från havet (Lima är ju en kuststad) så ute på gatan såg man i princip bara ett kvarter bort. Men han skulle höra av sig om det blev bättre. Så vi åkte in till en marknad istället som hade allt! Stånd efter stånd efter stånd sålde skor, kläder, musik, diverse plastsaker, leksaker, kökssaker etc – ganska imponerande marknadsområde. Lagom till lunch hörde de av sig från glidflygningsföretaget och sa att nu var det bra vindar så det var bara att komma!
Så vi kastade oss iväg och kom ut till stranden... och jag vet att jag säger det hela tiden, men så fint!! Hela staden låg på en höjd och kanske hundra meter ner låg stranden. Däremellan var det tydligen bästa att flyga. Nervös som jag var av min höjdskräck blev vi snabbt inslussade i systemet. En flygning skulle vara i 15 min för ca 300 spänn och jag kommer sitta framför ”piloten” som styr. 

Marcos hann komma upp innan mig...

 Jag visste inte var glidflygning var innan men det funkar genom att vinden tar tag i en stor fallskärm och vi i princip bara glider runt med vinden. Jag ville ställa en miljon frågor om hur allt funkade, säkerhet osv men nej, på med hjälmen, i med foten där, selen på, håll fast där, ok, spring med mig NU! Vinden hade tagit tag i fallskärmen och vi sprang mot kanten (stupet! Jag lovar att jag slutade att andas för ett tag!) och vinden lyfte oss uppåt ut över klipporna och gräsplätten vi nyss stod på blev snart liten och långt bort! Efter första chocken av att springa mot ett stup och INTE falla hejdlöst nedåt så var det inte annat än underbart. 


Vinden var mjuk och vi seglade omkring vid skyskraporna, över stranden, ut över vattnet och det var helt underbart! När jag väl kunde släppa kameran kändes det precis som att vara en fiskmås, bara glida omkring vart vinden tog oss.



 När vi sen skulle tillbaka kom jag ihåg hur starten var och undrade hur vi skulle lyckas pricka just den gräsplätten bland alla branta klippor. Vi närmade oss, piloten drog och höll på med fallskärmen, vi närmade oss, men med hög fart och vi hann inte landa på marken innan vi var utanför klippan igen (pulsen uppe i max!) så vi susade förbi och upp i luften igen. Nästa försök. Vi susade runt innan vi fick en bra vinkel och och han försökte landa igen. Den här gången gick det bra och vi landade mjukt och fallskärmen lade sig snällt ner. På darriga ben tackade jag piloten och sprang tillbaka för att hämta mina saker. Marcos var lika uppspelt men var lite putt för att kamerabatterierna hade dött precis innan de lyfte så han hade inte fått några bilder. Men vi båda var nöjda och köpte en glass och lade oss i gräset.

Den sista dagen i Lima hade vi bokat en nattbuss till Huaraz, en stad 8 timmar norr om Lima uppe i bergen. Så vi spenderade hela dagen med att tvätta kläder och annat pyssel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar