lördag, maj 26, 2012

Äntligen Bolivia!


Sedan innan Inkaleden hade vi bokat en nattbuss över till Bolivia och vi hade lyxat till det med full-cama (alltså de dyrare sätena som är bredare, mjukare och som går att fälla ner mycket längre). Vi sov som barn och sex på morgonen kom vi fram till Puno och fick vänta där på att de skulle öppna gränsen mot Bolivia. Puno är Perus stad vid Titicacasjön och i gryningen från bussstationen såg det väligt vackert ut. 

En timme senare var det in i bussen igen och snart var vi framme vid den Bolivianska gränsen. Hoppa av, växla pengar (den Bolivianska valutan står 1:1 med kronor så det är så skönt att inte behöva räkna hela tiden!!), gå till diverse kontor och få lite stämplar och sen hoppa in i bussen igen på andra sidan.
Copacabana vid Titicacasjön.
Den första staden på den Bolivianska sidan om Titicacasjön är Copacabana som är en liten hamnstad och ganska turistig. Vi kom fram vid elva-tiden och åt mat på första bästa café. Här hade vi hört om ett lyxhotel som skulle ha jaccuzi, egen kakelugn och allt specialdesignat i naturmaterial. Då det var ett populärt ställe behövde man reservera stället några veckor innan men det hade vi glömt bort. Marcos sprang iaf upp dit och kollade läget och de hade en reservation där de inte hade kommit än. Hade de inte kommit inom en timme så var rummet vårt. Vi trodde inte att vi skulle få det, jag menar, vem skippar medvetet bort ett så fint hotel? Så vi satt kvar ett tag och vid två gick jag upp dit och hörde mig för. De hade inte kommit så vi hade fått rummet!! Så jag betalade snabbt som bara den för att låsa rummet och sprang ner till Marcos med nyheten. Det kostade 270kr/natt för oss båda och det var lyxhotel! Vad vi älskar att vara i billiga Bolivia när det inte ens kostar för ett sånt ställe!

Senare gick vi upp med våra backpacks och vi blev helt stormförtjusta i rummet! Hotelet är ägt av en tysk man som själv har varit med och byggt upp sju individuella sviter i separata små hus av sten. Träskyltar, målade väggar, fina kakelmålningar, växter, små broar och utanför vårt lilla hus hade vi hängmattor och solstolar. Stora panoramafönster med fina metalbågar emellan vätte ut mot sjön uppe från bergssidan och hela rummet var cirkulärt. Sängen stor och formad som en tårtbit, stora handfat i utkarvat trä, en fin liten eldkamin och duschen hade växter och blått kakel mellan stora stenplattor. Vi var så uppslukade så vi ville inte lämna stället ens för en sekund! Vi kände på en gång att vi ville stanna minst en natt till men bara att gå upp till receptionen kändes kändes jobbigt att lämna det! Efter ett tag gick jag upp och frågade men då hade den redan blivit uppbokad för nästa dag. Genast kändes det jobbigt att bara bo i paradiset en natt men vi njöt ändå. Så vi bestämde att vi skulle köpa lite vin och ostar, boka jaccuzin tills att det blev mörkt och sedan laga till en wook till middag. Jaccuzin var stor och vi fick sällskap av två andra par och det var helt underbart! På 4000m höjd är det ganska kallt om natten, men vattnet var hur varmt som helst och stjärnhimlen ovanför oss. I kanske två timmar satt vi där och ville aldrig gå därifrån. Till slut fick vi dra oss och gå in och vi tände en brasa så det var för första gången på länge varmt och skönt inomhus! Maten blev jättegod och vi sov som kungar den natten.
Jacuzzinbassängen under dagen :)
Nästa dag tog vi en tidig båt till en av öarn i sjön, Solön, som skulle ha en del Inkaruiner men även en del fina utsikter. Det var mysigt att åka båt, det var länge sedan, och väl i land hade vi strålande väder och vi skulle bara hitta upp till huvudstigen som gick längs med hela önsbergsrygg. Det var ju inte så bara då vi valde att skippa ruinerna (de sa att de inte var så speciella om vi precis kommit från Machu Picchu) men en lång stund gick vi bara rakt upp för berget utan nån stig för att komma till huvudleden. Till slut kom vi fram – det är ju fortfarande jobbigt att gå på 4000m) och uppe på kullen skulle vi betala inträde på 15kr. Inte för att det är mycket pengar, men inträde för att få gå på leden? Vi försökte förklara att vi bara skulle gå på stigen och inte gå in i några småbyar eller till ruiner men nej, vi skulle betala ändå. Det tar bort charmen ganska mycket när de kräver pengar utan anledning och jaja, vi fortsatte iaf.  Uppe på bergen var det ett ganska bisarrt landskap. Vi stod ju uppe på en ö i världens högsta och störta inlandssjö men då vi var så högt uppe fanns det knappt nån vegetation utan bara land och vatten. I jorden begynnelse måste det ha sett ut så här, för sjön var så stor så den sträckte sig till horisonten. Vackert men absurt att vi faktiskt befann oss nästan mitt i Sydamerika uppe i Anderna och det finns en helt enorm sjö.

Vi gick och gick och att ta sig från ena ändan till den andra gick ganska snabbt och smärtfritt. För att komma in i nästa by var vi tvugna att betala igen och det gjorde mig bara ännu mer ovilligt till att köpa och bidra till något mer till den ön. Jag kan gärna betala om det känns rimligt och då hjälper jag gärna befolkningen. Men när de tar betalt över något som tillhör naturen så känns det inte genuint. Då har de lärt sig att leva som parasiter på turisterna som bara ska komma och betala. Men ja, turism finns i många olika former och på ganska många ställen är det nog tvärt om tyvärr.
Senare på eftermiddagen åkte vi tillbaka och gick tillbaka för att kolla om nåt rum hade öppnat upp sig på lyxhotelet men det hade det inte tyvärr. Så vi lät väskorna vara kvar där och gick upp för ett litet berg vid sidan om staden för att se solnedgången. Det var molnigt, men utsikten var ändå helt otrolig! Vi gick ner igen och hittade ett billigt hostal och köpte bussbiljetter för tidigt nästa morgon till La Paz (typ 4 timmar ifrån). När vi sedan skulle upp och hämta våra ryggsäckar visade det sig att de hade ett rum ledigt så ville vi ha det så var det vårt. Vi blev hur lyckliga som helst och tackade jag på en gång!
Det här lilla huset hade också hängmattor och stora panoramafönster. På övervåningen var sängen och i liggande ställning kunde vi se stjärnhimlen från sängen! Vi gick och köpte pizza och sen mös vi bara brevid lilla kaminen och satt och läste och lyssnade på musik. Lyx en natt till, vi var så i paradiset!

Dagen efter var check-out vid elva så vi hade flyttat fram vår bussbiljett för att kunna ta sovmorgon och vara i huset så länge som möjligt. Vi hade lätt kunnat stanna en vecka och jag tror ärligt talat att det inte är sista gången vi åker dit!
Så vid ett-tiden tog vi bussen mot La Paz och det visade sig att hotelägaren också skulle in till La Paz – vilket var bra guidning om var vi skulle gå av! Vi körde vår vanliga deal, hitta ett trevligt café och en är ute och kollar hostal. Nu var vi ju i huvudstaden så priserna var automatiskt högre så vi hittade ett halvdyrt men ok hostal mitt på turistgatan. 
Fortsättning följer... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar